Είδος
|
Θερμά σπορεία
|
Ανοιχτά σπορεία
|
Μεταφύτευση
|
Εποχή σποράς ή φύτευσης
|
Ντομάτα
|
Οκτώβριος
Φεβρουάριος
4-6 εβδομάδες πριν
την μεταφύτευση
|
4-6 εβδομάδες πριν την
μεταφύτευση
|
Μετά την πάροδο των
όψιμων παγετών,
10 -15 εκ. ύψος
|
|
Μελιτζάνα
|
Όπως η ντομάτα
|
Όπως η ντομάτα
|
Θα πρέπει να
ζεστάνει ο καιρός
|
|
Πιπεριά
Ο σπόρος θέλει 8-12 ημέρες για να
φυτρώσει
|
6-10 εβδομάδες
προτού μεταφυτευτεί στο λαχανόκηπο
|
|
Όταν ο καιρός
ζεστάνει καλά
|
|
Φασόλια
Ο σπόρος μουσκεύεται λίγες ώρες πριν
τη σπορά. Βάθος σποράς 4-6 εκ.
Συγκαλλιέργεια με καλαμπόκι
|
|
|
Μετά την πάροδο των
παγετών της άνοιξης
|
|
Μπιζέλια
|
|
|
|
Φθινόπωρο
|
Κουκιά
|
|
|
|
Φθινόπωρο
|
Κρεμμύδια
σπόρος
|
|
Αρχές της άνοιξης
για τη Ν. Ελλάδα,
τέλος χειμώνα για τη
Β. Ελλάδα
|
Μόλις αποκτήσουν πάχος μολυβιού
|
|
Κρεμμύδια
από κοκκάρι
|
|
|
|
Φθινόπωρο για
φρέσκο, Φεβρουάριο για ξηρό
|
Πράσα
|
Φεβρουάριος
|
Μάρτιος ή Απρίλιος
|
Ιούνιος
|
|
Σκόρδα
με σκελίδες
|
|
|
|
Φθινόπωρο
|
Καρότα
|
|
|
|
Ν. Ελλάδα χειμώνα,
Β. Ελλάδα Μάρτιος-
Απρίλιος
|
Ρεπάνια
και ρεπανάκια
|
|
|
|
Στη διάρκεια του
χειμώνα, ή το καλοκαίρι για συγκομιδή το χειμώνα
|
Λάχανο
|
Φεβρουάριος
|
Απρίλιος – Μάιος,
6-8 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση. Στέλεχος πάχος
στυλό
|
10-15 εκ
|
|
Κουνουπίδια
|
Φεβρουάριος
|
Μάρτιος
|
5 - 7 εβδομάδες από τη σπορά
|
Αύγουστος – Σεπτέμβριος
|
Αγγουράκια
|
Μάρτιος σε φυτοδοχεία
|
|
Απογευματινές ώρες,
πότισμα με άφθονο νερό
|
Απευθείας σπορά
Απρίλιος
|
Κολοκύθια
|
Μάρτιος σε φυτοδοχεία
|
|
|
Απευθείας σπορά
Απρίλιος - Μάιος
|
Πεπόνια
Βάθος
σποράς
3-4
εκ.
|
4-6 εβδομάδες
πριν τη μεταφύτευση
Σπορά σε φυτοδοχεία
|
|
Απογευματινές ώρες,
πότισμα με άφθονο νερό
|
Απρίλιος - Μάιος
|
Καρπούζια
Βάθος σποράς
3-4 εκ. Θέλει περισσότερο νερό από τα
πεπόνια
|
4-6 εβδομάδες
πριν τη μεταφύτευση
σε φυτοδοχεία
|
|
Απογευματινές ώρες,
πότισμα με άφθονο νερό
|
Απρίλιος - Μάιος
|
Μαρούλια
|
Τέλος άνοιξης
|
Τέλος άνοιξης
|
4-6 εβδομάδες από τη σπορά
|
Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο
|
Σέλινο
2-3 χιλ. βάθος σποράς.
Ο σπόρος θέλει
1-2
εβδομάδες για να φυτρώσει
|
|
|
|
Άνοιξη, ή Καλοκαίρι, ή Φθινόπωρο
|
Σπανάκι
|
|
|
|
Φθινόπωρο, με τα
πρωτοβρόχια,
Άνοιξη
|
Αντίδι
|
|
|
|
Φθινόπωρο, Χειμώνας, ή Άνοιξη
|
Μπάμια
|
|
|
|
Απρίλιος ή Μάιος
|
Μάραθος
|
|
Ιούλιος ή Αύγουστος – Σεπτέμβριος
|
|
|
Παντζάρι
Σπορά 3-4 μήνες πριν τη συγκομιδή
|
|
|
|
Φεβρουάριος,
Απρίλιος και Ιούλιος- Αύγουστος
|
Πατάτα
|
Το μεγαλύτερο μέγεθος σπόρου είναι
εκείνο που έχει 25 -30 γρ. (μέγεθος αυγού). Σπορά στην Κρήτη Ιανουάριος –
Φεβρουάριος, στην υπόλοιπη Ελλάδα Μάρτιος – Απρίλιος. Δεύτερη
σπορά Ιούνιος - Ιούλιος.
|
Γλυκοπατάτα
|
Σπέρνεται σε ανοικτά σπορεία δυο
μήνες πριν τη μεταφύτευση.
|
Φράουλες
|
Ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι να
πάρουμε φυτά από τους στόλονες.
|
Αγκινάρα
|
Ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες είναι
ο συνηθέστερος τρόπος και στηρίζεται στην ιδιότητα του φυτού να εξαπολύει
από το λαιμό του πολλές παραφυάδες μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.
Τον Οκτώβριο είναι δυνατή η αφαίρεση των παραφυάδων και η μεταφορά τους στο
λαχανόκηπο.
Αφήνουμε στο μητρικό φυτό 1 – 3
παραφυάδες για να καρπίσουν.
|
Σπαράγγι
|
Η σπορά του σπόρου γίνεται την άνοιξη
σε ανοικτά σπορεία, όπου μένουν τα φυτά όλο το χρόνο. Ο σπόρος αργεί πολύ
να φυτρώσει, απαιτεί 2 – 6 εβδομάδες με ευνοϊκή θερμοκρασία. Η μεταφύτευση στον οριστικό χώρο γίνεται την άνοιξη
του επόμενου έτους.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου